!-- Google Analytics --> Press "Enter" to skip to content

God lyd og fantastisk bevægelsesfrihed i hverdagen – Et Must Have i enhver hjælpemiddelværktøjskasse for blinde

En ærlig gennemgang af AfterShokz Aeropex nyeste generation af trådløse hovedtelefoner.

Lad mig starte lige på og hårdt. Jeg er fan! I går landede et sæt helt nye trådløse hovedtelefoner hos mig venligst udlånt af Instrulog med henblik på at afprøve om de er noget for mig. Jeg kan allerede på nuværende tidspunkt afsløre, at dem kommer Instrulog ikke til at se mere til, med mindre vi da løber på hinanden på en messe eller lignende. De lever mere end bare op til mine forventninger og i det følgende skal jeg gerne fortælle detaljeret hvorfor og hvordan. Men først lidt info om, hvad et par AfterShokz Aeropex egentlig er for et produkt.
Når de fleste mennesker tænker hovedtelefoner er den første tanke nok, at sådan nogle sætter vi enten på, eller i ørene og så kan vi lytte til det vi nu ønsker i fred og ro og så forsvinder al anden lyd fra omgivelserne også. Det kan jo være meget godt, når man ønsker at fordybe sig i noget dejlig musik, eller lytte til en god bog, der kræver stor koncentration. Men ofte er det upraktisk, at blive lukket lydmæssigt inde, når man som jeg lider af et synshandicap og derfor har ekstra brug for at kunne bruge mine øre, når jeg er på farten, eller sidder i venteposition et eller andet sted og gerne vil vide, hvad der sker i mine omgivelser.
sådan forholder det sig slet ikke med disse her smarte trådløse hovedtelefoner, der fungerer på en helt anden måde end de traditionelle vi plejer at bruge, som nævnt ovenfor. Her sætter du hverken noget ind i, eller uden på dine øre, men derimod er der en lille enhed, der benytter dine knogler i dit kranium, til at overføre lyden til din trommehinde. Så dine øre er helt fri og kan bruges som du plejer. Teknologien har et godt stykke tid været anvendt af militær og redningsfolk, der er nødt til, at kunne høre hvad der sker i omgivelserne og samtidig kunne få instrukser over radioen. Førhen var denne teknologi tung, særdeles dyr og totalt upraktisk i sin anvendelse. Dette har det amerikanske firma AfterShokz i den grad gjort noget ved siden omkring 2011, hvor de startede med at sælge deres første udgave af disse såkaldte bone conduction hovedtelefoner. Den første generation var ikke engang trådløse, men benyttede alligevel denne nye teknologi.

Der er sket helt ufattelig meget på denne udviklingsrejse og har man som jeg haft de forskellige generationer af AfterShokz mellem hænderne er denne udvikling helt tydelig. Hver generation blev mindre, fik bedre lyd og blev efterhånden også vejrbestandig og tåler nu direkte regn og slud uden problemer. De er ip-certificerede som de fleste mobiltelefoner i dag i klasse 67, så de går altså ikke sådan bare lige til i hårdt vejr.

Nå undskyld min tekniske begejstring, men jeg synes blot I skulle have en lille bid af historien med. For som sagt må du ikke på nogen måde forveksle de første modeller der kom frem, med dem der leveres i dag. Disse her er på alle måder blevet forbedret. Men prøv at forestille dig et par briller du nærmest sætter omvendt på. Her går der i stedet en tynd metalstang bag om hovedet, som har en fjedrende egenskab, som holder sættet fast ind imod hovedet, uden at det på nogen måde føles ubehageligt. Du har masser bevægelsesfrihed med dem på og kan sagtens dyrke sport uden at hovedtelefonerne falder af. Selvfølgelig ikke ekstremt hårdt boldspil, eller lignende, men løb, cykling, styrketræning osv. Vil slet ikke volde dig problemer med dem her på. Men denne her omvendte brillestang, hvis man kan kalde den det sørger for, at transducerne, som de kaldes slutter godt tæt til hovedet, så lyden kan forplante sig via dine knogler til dine øre og så sættet bliver siddende fast hvor det skal.

Du har altså dine øre fri, til at kunne lytte til, hvad der sker omkring dig mens du går, eller cykler og har en blindestok i den ene hånd og en førerhund i den anden og måske går og lytter til nyheder, snakker i telefon, eller bare er beredt, hvis der pludselig kommer et telefonopkald. Jeg går ofte med dem på, uden at skænke dem en tanke og når omverdenen så skal have fat i mig, så er det blot at trykke på den lille aflange knap, på den venstre hovedtelefon, for at besvare opkaldet.

Hvad får man så for sine penge?

AfterShokz Aeropex fra nu af blot kaldet Aeropex kommer i en stor flot kasse og man fornemmer straks firmaets overskudsagtige lyst til at lege og eksperimentere. Allerede kassen har en magnetisk lukkemekanisme, som faktisk bare er der fordi de kan. kassen er i øvrigt udformet nærmest som en tyk bog. Man åbner den altså som en bog og i den ene side findes helt for sig selv hovedtelefonerne, hvor de ligger rigtig og fører sig frem og er det første øjet rammer, når man slår ”bogen” op. I den modsatte side finder man alle godterne i form af 2 opladerledninger, en til almindelig usb og en til det nyere usb-format, som rigtig meget moderne udstyr bliver leveret med, herunder mange telefoner bærbare computere osv. Nu vi er ved opladerkablerne er disse også magnetiske, så det er virkelig let at sætte hovedtelefonerne til opladning. De klikker nærmest sig selv på og polariseringen gør, at man ikke vænner stikket forkert. Alt tilbehøret opbevares samlet i et silikoneetui ligeledes med magnetlukning samt diverse brugsanvisninger på alverdens sprog, så når man er færdig med udpakningen er man ikke i tvivl om, at her er et kvalitetsprodukt lige fra yderst til inderst og man føler sig virkelig velforsynet med alt det der er brug for, for at få disse nye hovedtelefoner til at fungere præcis som ønsket.

Men lige så prangende og imponerende indpakningen og ekstraudstyret er. Lige så diskrete, små og fikse er selve hovedtelefonerne og man får straks fornemmelsen af, at her sidder man med et vaskeægte stykke elektronisk hverdagskræs i hånden.

Knapper og funktionalitet

Aeropex er i alt udstyret med 3 knapper. Et sæt volumen op / ned på højre hovedtelefon og en trykknap på venstre, med flere funktioner. Man tænder og slukker for sættet, ved at holde volumen op-knappen inde et par sekunder og selvsamme knap bruges, hvis man vil høre hvor meget strøm der er tilbage. Brugervejledningen lover 8 timers brug før hovedtelefonerne skal lades op igen, og dette overholdes til den gode side.
Man tager og lægger røret med knappen udfor venstre øre og man benytter også denne knap, når man vil skifte musiknummer, eller aktivere Siri, eller Googleassistenten på sin telefon.

Hvorfor vælge AfterShokz som blind, eller svagsynet?

Der er masser af positive anmeldelser på nettet af AfterShokz Aeropex og mit udgangspunkt i denne gennemgang er også primært at fortælle, hvorfor netop disse her hovedtelefoner er interessante for os som blinde i forhold til så meget andet trådløse udstyr man ellers kan få.

Det er de fordi du kort sagt får dine øre fri, til at lytte til dine omgivelser. Disse her hovedtelefoner bør efter min mening stå meget højt på enhver blinds ønskeseddel og kan efter min mening i den grad betragtes, som et kompenserende hjælpemiddel, som skal helt til tops på listen over nødvendigt elektronisk udstyr, hvis man er synshandicappet.

Du har som alle andre mennesker ret til et privatliv, når du færdes i det offentlige rum og benytter du et sæt Aeropex kan du sms’e, og læse mails, nyheder osv. I fred og ro uden at dine omgivelser kan lytte med og samtidig være fuldt ud til stede, hvor end du befinder dig. Når jeg har været sammen med andre især yngre blinde har det ofte moret mig, at lytte til den kakofoni af syntetisk tale, der ofte høres i denne forbindelse og faktisk kan man høre ting fra de andres telefoner man egentlig helst er fri for at høre. med sådan et sæt her kan du altså helt undgå den slags pinlige øjeblikke i din hverdag, hvilket jeg personligt sætter stor pris på.

Den anden gode grund til at anskaffe sig disse er, at dine hænder ikke er optaget af at holde en mobil, som bare kan blive liggende i lommen, hvilket er en endnu større fordel for os der ikke kan se fordi vi jo netop bruger vore hænder til at orientere os med udover at bære på ting, åbne døre osv. Som alle andre. Så man kan faktisk her godt tale om, at disse hovedtelefoner øger din fysiske sikkerhed fordi de giver dig større handlefrihed, da du så både har din fulde hørelse og begge hænder fri, når du færdes. Derfor er det mit håb, at synsrådgivninger landet over vil anbefale og udlevere disse hovedtelefoner til så mange blinde og stærkt svagsynede som muligt som kompenserende hjælpemiddel, da vi i forvejen er så rigeligt forsynet med ting der skal håndteres og virkelig godt kan bruge at have hænderne fri.

Der er dog 2 mindre minusser jeg gerne vil påpege, som man skal være opmærksom på. For det første er de meget modtagelige for vindstøj. Dette får ikke direkte betydning for dig som bruger, men taler du i telefon med andre kan det være en god idé lige at gå i læ, eller tage en hue / hætte på mens du snakker, hvis det danske vejr opfører sig som det gør det meste af tiden. Vinden høres tydeligt af modparten når det blæser. Den anden lille ting man dog sagtens kan komme uden om er, at når man benytter Siri på sin iPhone er enheden lidt længe om at gå fra standby og åbne for afspilning af lyd, hvilket bevirker, at de første ”jeg er klar-toner” fra Siri ikke høres. Men man lærer hurtigt, at trykke og holde knappen i 3 sekunder, vente 1 sekund og så sige sin kommando til Siri. Men man får ikke lydfeedback gennemhovedtelefonerne på de første 2 toner der afspilles, for at vise, at nu kan du tale. Som sagt en lille ting man hurtigt lærer at se bort fra. Sammenligner man AfterShokz Aeropex med den tidligere meget populære model AfterShokz Titanic er der flere væsentlige forbedringer det er værd at lægge mærke til. Alt er blevet lettere. Lige fra selve hovedtelefonerne, til opladningen til det at sætte dem på hovedet er blevet mere lige til og enkelt. Man har droppet de små gummiflapper, som skulle få sættet til at sidde bedre fast. Både højtalerdelen og ikke mindst mikrofondelen er blevet væsentligt forbedret. Især lydbøger og syntetisk tale bliver gengivet helt fantastisk. Også den anden vej, når du taler med andre er især s og t-lydene fra din stemme blevet væsentligt tydeligere at høre for modparten og telefonens assistenter kan nu også langt bedre forstå hvad du siger med Aeropex sammenlignet med den gamle model.

Konklusion

Jamen ansøg eller bestil du bare disse her hos Instrulog. Dem bliver du meget glade for, at have anskaffet dig og vil snart ikke kunne forstå, at du har kunnet leve uden.

AfterShokz Aeropex i farven Solar Red
Billede af AfterShokz Aeropex fra Instrulog A/S.
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *