!-- Google Analytics --> Press "Enter" to skip to content

Victor Trek – meget mere end bare en daisyafspiller

Denne sommer kom der en glimrende ny enhed på det danske hjælpemiddelmarked og den samler det at læse lydbøger og at kunne færdes som blind ved hjælp af gps i en enkelt lille praktisk enhed.

På Blindkom har vi løbende demonstrationer man kan deltage i, hvor nye spændende hjælpemidler bliver vist frem og demonstreret af firmaer som Instrulog og i denne forbindelse fik jeg lov at afprøve en helt ny Victor Trek, hvilket jeg gerne vil sige tak for.

Billede af kvinde der krydser gaden med Den Hvide Stok og Victor Reader Trek i hånden.
Billede af kvinde der krydser gaden med Den Hvide Stok og Victor Reader Trek i hånden.

Mange ligheder og få forskelle

Rigtig mange blinde i Danmark er bekendt med og glade for den smarte lille Victor Stream til afspilning af lydbøger fra Nota og meget andet. Denne afspiller i lommeformat har nu fået en storebror, da Trek har alle de samme funktioner som Stream, men nu også er blevet suppleret med navigation og ikke mindst Bluetooth, som virkelig er en stor forbedring, der giver langt mere frihed i dagligdagen. Fysisk er der ikke den store forskel på de 2 andet end, at Victor Trek er knap dobbelt så tyk, for at der kunne blive plads til et væsentligt kraftigere batteri i maskinen.

Jeg havde Trek i lidt over 14 dage og startede med at fordybe mig i betjeningen af den og dens nye menuer til navigation, inden jeg til sidst tog den med mig ud på nogle ture udendørs, hvor den jo ret beset hører til, når der skal navigeres.

Mine oplevelser med Trek var blandede, men fortrinsvis gode. For det første er den super fin at betjene. Personligt sætter jeg stor pris på fysiske knapper og et let gennemskueligt menusystem og det har Trek absolut. En anden ting er, at dens fysiske karakteristika altså materialevalg og udformning gør den til en seriøs enhed at have med sig over alt. Den er robust med god følbar taktil afmærkning og en yderst fornuftig indpakning i det medfølgende vandafvisende etui, hvor tasterne også er beskyttet. Det er super vigtigt, for jeg tror, at målgrupperne for denne udmærkede enhed er studerende, folk der færdes meget udendørs og folk, der ønsker vejledning på lange komplicerede ruter, for at få en øget tryghed, hvis man en dag skulle fare vild.

Jeg vil skøjte lidt let hen over lydbogsdelen, da denne jo er, som vi kender den fra andre daisyafspillere og især fra Stream og den fungerer helt som den skal.

Gps-delen er derimod det interessante og her vil jeg gerne fremhæve et par ting, som får Trek til at skille sig ud fra mængden.

For det første har den rigtig god batteritid sammenlignet med en telefon. Herudover kan du lave en såkaldt rød tråd altså få den til at huske en rute, hvilket kan være en kæmpe fordel, når du skal lære en ny rute at kende og denne rute kan du endda vænne om, så du går præcis samme vej tilbage. Disse to ting og at Trek er meget let at bruge gør den til en glimrende følgesvend for dig, der enten skal have en ny afspiller, eller som synes du mangler navigation i din hverdag. Er du i øvrigt indenfor rækkevidde af et trådløst netværk kan du også lytte til radio fra din Trek, præcis som Stream også kan det. Og har du enten en Bluetooth-højttaler eller kan dit anlæg afspille Bluetooth kan du sende lyden fra din Trek over i din foretrukne enhed og dermed få en fantastisk god lyd på dine lydbøger mv.

I skrivende stund er der nogle udfordringer, som Instrulog er helt åbne omkring, men som i de fleste tilfælde vil blive løst med en større softwareopdatering i starten af 2020.

I bil kan den være lidt presset fordi opdateringerne af satelitinformationerne ikke helt kan følge med, men når du bruger den som fodgænger er der absolut ikke den slags problemer.

Er du i job, eller studerende mener jeg slet ikke der er noget at betænke sig på. Så vil Trek lige være sagen for dig, da du kan læse mens du er under transport og straks du kommer ud af tog eller bus kan du få vejledning på ruten via gps.

Og her er Bluetooth virkelig smart. Når jeg var ude at gå forbandt jeg uden problemer mit sæt AfterShokz Trekz Titanium med Trek og kunne så få fin og tydelig vejledning til min rute helt trådløst uden noget i ørene, til at blokere lydene fra trafikstøjen og mens jeg var under transport i en bus kunne jeg så læse lidt. Dette synes jeg gør, at man kan udnytte sin tid langt bedre og når diverse børnesygdomme bliver fjernet ved kommende opdateringer tænker jeg virkelig, at Victor Trek vil kunne være et relevant hjælpemiddel for rigtig mange.

Man kan jo efterhånden gøre alt med sin smartphone, men vi glemmer al den tid vi spilder, på at skulle finde og åbne og navigere rundt i disse apps fordi en smartphone ikke har fysiske taster. Med en Trek ved hånden kan vi langt lettere og hurtigere og for en dels vedkommende som eneste mulighed læse lydbøger og få hjælp på vores ruter som fodgænger. At samle disse funktioner i en og samme enhed giver faktisk rigtig god mening.

Derfor er min helt klare konklusion således. Ønsker du lidt mere sikkerhed på dine ruter og vil du kunne læse en god bog, eller nødvendig faglitteratur på og undervejs til dit studie, så kan Victor Trek sagtens være den enhed du lige står og mangler. Ønsker du, at apparatet skal kunne ligge i lommen, så du kan have begge dine hænder frie, så vil jeg i den grad anbefale dig også at anskaffe et sæt af de nye Aftershokz hovedtelefoner, som du kan købe hos Instrulog og bruge disse i kombination med Victor Trek og din telefon. Så er friheden helt i top og dine mange gøremål vil være fordelt på 2 fysiske enheder. Beskeder og lignende på din telefon. Læsestof og navigation på din Trek og så kan AfterShokz faktisk være forbundet til begge enheder samtidigt. Så Victor Trek eller smartphone behøver bestemt ikke være et enten eller spørgsmål. Disse to ting kan sagtens danne parløb i en aktiv hverdag.

Billede af Victor Reader Trek set forfra, en smule vinklet
Billede af en Victor Reader Trek – Underholdsnings- og Navigationsenhed.
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *